Менингит – лечение, симптоми и признаци

В последно време отново се заговори за едно сериозно детско заболяване, а именно – менингит. В действителност менингит си има винаги, но просто няколкото болни, които се намират в отделенията биват излекувани успешно и поради това не се шуми много около тях.

Детският мозък притежава уникалната способност да се възстановява бързо. Благодарение на тази си способност и при своевременна намеса и лечение, децата се изправят на крака изключително бързо. Навременното диагностициране на заболяването е гаранция за адекватно лечение и благоприятен изход. Наблюдават се изключения само при свръхостър менингококов сепсис, при който има и смъртните случаи, но те са несъпоставими със смъртните случаи, вследствие на автомобилни катастрофи, например.

Детският менингит основно се предизвиква от вируси и бактерии, много по-рядко от гъбички. Заболяването поразява мозъчните обвивки, а когато заболее и мозъчната тъкан говорим за менингоенцефалит. Менингоенцефалитът е следствие от някаква друга тежка инфекция. Може да е последица от пренасяне на вируси и бактерии при заболяване.
Менингитът е сериозно заболяване, което може да протече в по-лека форма (вирусен менингит) или да се разгърне една по-сериозна клинична картина, каквато се наблюдава при бактериалният менингит. Вирусният менингит се явява като „бонус“ след прекарано вирусно заболяване, рубеола, заушка.., в момент, в който имунната система на детето не е достатъчно стабилна, за да се справи с „нашественика“. Причинителят на бактериалния менингит е различен при отделните възрастови групи.

менингит

Причинителят при новородените и малките кърмачета

Децата най-често биват атакувани от:

  • Група В стрептококи;
  • Пневмококи;
  • Менингококи;
  • Хемофилус инфлуенце.

Немалък е процентът на хора, които са носители на тези бактерии (около 25%). Случва се този процент  хора изобщо да не са боледували от вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Досега не е известна основната причината, която поражда свръхострият менингококов сепсис, но той сериозно засяга сърдечно-съдовата система, бъбреците.., появяват се обриви по тялото, температурата достига до критична точка, а болният може да умре за броени часове. Тези случаи са рядкост, а нашата страна е мястото с най-малко жертви, дължащи се на менингококовата инфекция.

Заразата се предава от заболял на здрав човек или по въздушно-капков път. Болният е заразен за околните от периода на зарязаване до първите прояви на болестта (3-4 дни) и продължава да е такъв и в оздравителния период, който може да продължи около 2 седмици. Това съвсем не означава, че при евентуален контакт с болен ще се разболеете. Вероятността това да се случи е много малка.

От менингит най-често заболяват деца на възраст от 6 месеца до 5 години. Вирусът се активизира през есенно-зимния и пролетен сезон. Смъртността при заболели от менингококов менингит е около 1%, докато при свръхострия сепсис този процет нараства и достига до 30-40%. Траен имунитет, след прекарано заболяване, не се изгражда.

Как да предпазим децата?

Ако детето е контактувало с болен от менингит, следва незабавно да се уведоми лекуващия лекар. При по-близък контакт – целувка или ползване на общи прибори за хранене – незабавно се взема секрет от гърлото и се назначава антибиотично лечение. Тези мерки са валидни само за периода, докато трае инкубационния период.
Съществува ли лечение на менингококов менингит?

Менингококите тип В са най-честия причинител на менингит. След него се нареждат типовете А и С. Ваксината, която се поставя се отнася за последните два типа. Срещу тип В не съществува превантивна мярка, но въпроса за ефикасността на ваксината си остава спорен.

Ваксинират се деца с тежки хронични страдания, както и такива без далак. Основната профилактика срещу менингит си остава строгото спазване на лична хигиена. Бацилът не е устойчив във външна среда и се унищожава за броени минути от дезинфектанти. Достатъчно условие е в дома да се използват елементарни почистващи средства, които съдържат хлор. Ръцете се мият задължително, особено след разходка навън.

Симптоми при менингит
Заболяването протича с много висока телесна температура. Състоянието на по-големите деца е по-тежко, от това на малките. Високата температура, втрисането и упоритото главоболие, не се повлияват от никакви медикаменти. Заболелите стават чувствителни към светлина, шум и допир. Сковаността в тила кара болния да отмята глава назад, а при навеждане напред, болката е силна и пронизваща. Възможна е и появата на синкав обрив около дупето, който се разпространява много бързо.

Тези симптоми са рядкост при деца под три години. При тях може да се наблюдава състояние на апатия и отпуснатост, придружено с висока температура. Бомбираната фонтанела е характерен признак за наличие на страшното заболяване. Точна диагностика се постига само с лумбална пункция. След изследване на ликвора се установява причинителя на заболяването, както и типа менингококи. Лечението задължително е болнично.

 

 

Подобни статии:

Мед и билки = здрав имунитет
Хранене на детето от 1 до 3 години
Психични разстройства при деца

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·