Ревматизъм – симптоми и лечение

 

Ревматизмът е широко разпространено заболяване, чиито симптоми са описани още в древността в трактатите на Хипократ. Първата асоциация, която изниква в съзнанието на всеки човек, след споменаване на думата „ревматизъм“, са възпалени и подути стави на ръцете. Всъщност заболяването не е никак безобидно. Ревматизмът засяга не само костите, но уврежда и сърдечно-съдовата система. Поради видимите поражения, които нанася върху костите, човек изгражда своя грешна представа за ревматизъм. Заболяването, което причинява оток и подуване на ставите, се нарича артрит. Ако болестта се е разпростряла по малки и големи стави (колена, глезени, ставите на китките…), тогава говорим з а полиартритно заболяване. Ако е поразена само една става – ревматоиден моноартрит. Интересно е, че болестта  поразява едновременно и двата крайника.

Видео за ревматизма – причини, симптоми и лечение

Симптоми на ревматизъм

Първият характерен симптом на заболяването е болката в ставите, която нараства при допир и дори и при най-малките движения. Появява се подуване в засегнатия участък. Кожата се зачервява и загрява. Острата фаза на заболяването е съпроводена с висока телесна температура(38-40C) и обилно потене. Тези оплаквания могат бързо да отшумят от едно място и също толкова бързо да се прехвърлят на друго.

Ревматизъм

Лечение на ревматизъм

Ако не се пристъпи своевременно към адекватно лечение, ревматоидният артрит може да засегне други стави и да хронифицира. Болният става трудно подвижен, а сутрин усеща неприятна скованост в долните крайници.

Ревматизмът може да нанесе поражения на лимфните възли, а оттам и поява на усложнения в периферната нервна система. Подобна симптоматика говори за липса на съпротива от страна на организма и активизиране на заболяването. Навременното лечение облекчава състоянието на болния и не позволява на болестта да се разгърне.

Още информация за Ревматизъм

Подобни статии:

Симптоми на ревматизма
Колко зеленчуци и плодове да ядем дневно
Какво е астигматизъм?

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·