Рак на гърдата – симптоми и причини

Ежегодно в България около 3000 жени в трудоспособна възраст се разболяват от  рак на гърдата. Голяма част от отговорите, касаещи причините за това коварно заболяване, провеждането на редица изследвания, методи за самонаблюдение и лечение,  се съдържат в тази статия.

Борбата с рака на млечната жлеза е успешна, ако болестта се открие в ранен стадий на развитие. Всяка жена трябва да се подлага периодични профилактични изследвания на гърдите и мамография.


Рак на гърдата

Рак на гърдата

Симптоми на Рак на гърдата

Ракът на гърдата е злокачествено образувание, което се характеризира с дълъг периоз на нарастване и развитие. Могат да минат години до неговата клинична проява. Лечението е продължително. Ходът на заболяването зависи от степента на развитие на болестта. При някои пациентки злокачественото образувание се разраства бързо и за кратък период от време. Причините за появата на рака на гърдата все още не са напълно изяснени, но се предполага, че някои жени попадат в група с повишена степен на риск за поява на заболяването.

Причини за рак на гърдата

Фамилна обремененост от рак на млечата жлеза заболяват по-често жени, които имат кръвен родственик със същото заболяване. Честотата на заболяването при такива случаи е около 25-30%.

Продължителен прием на медикаменти – при употребата на хормонални медикаменти риска от поява на рак на гърдата нараства до 44%.

Наднормено тегло – ракът на млечната жлеза е хормонално зависим от естрогените. Затлъстяването и наднорменото тегло се считат за сериозна предпоставка за неговото развитие.

Честа консумация на алкохол – рискът от рак на гърдата може да бъде намален с намаляване на употребата на алкохол.

Напипването на бучка от самата жена или от лекар най-често е сигнал за наличие на туморно образувание. В голям процент от случаите тумора на млечната жлеза е доброкачествен. Това се установява в болнична обстановка и след провеждане на редица изследвания.

 

Самонаблюдението – ключ към ранното откриване на рака на гърдата

В повечето случаи жените сами откриват необичайните образувания на гърдата. Желателно е след навършване на 20-годишна възраст всяка жена ежемесечно да осъществява по един преглед при специалист. Препоръчително е той да се осъществи след 5-ия ден от месечния цикъл, когато гърдата не е напрегната и болезнена.

Самонаблюдението може да се осъществи по следните начини:

Застанете гола пред огледалото, отпуснете ръцете покрай тялото или ги поставяте зад тила. Бавно повдигайте ръцете високо над главата, след което ги отпуснете встрани до бедрата. Повторете това движение около 3-5 пъти. Притиснете с длани хълбоците, за да стегнете мускулатурата на гръдния кош.

Огледайте повърхността и формата на гърдите за настъпили необичайни промени във формата и релефа – вдлъбнатини, оток, промени в зърното на гърдата, умножаване на повърхностните вени…

Изследване на млечните жлези при къпане – плъзнете пръсти по повърхността на вече намокрените гърди. Поставете едната ръка на тила, а с другата опипайте срещуположната гърда. Използвайте долната повърхност на втори, трети и четвърти пръст, като ги съберете един до друг. За да изследвате дясната си млечна жлеза, разменете местата на ръцете. След това опипайте участъка под мишниците. Търсете внимателно всякакви бучки, с различна големина, форма, плътност… Накрая нежно притиснете зърното на всяка млечна жлеза между палеца и показалеца си, за да установите дали от него не изтича  някакъв секрет.

Завършете самонаблюдението като легнете по гръб, с възглавница под лявото рамо, а лявата длан се намира под главата. С пръстите на дясната ръка натискайте внимателно лявата гърда, като правите малки кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Започнете от най-външния край на гърдата и продължете да опипвате по посока на часовниковата стрелка, докато затворите кръга напълно. Направете най-малко три кръга, като при всеки следващ се стараете да премествате пръстите си на 1-2 см към гръдното зърно.

След това поставете възглавницата под дясното си рамо, а дясната ръка под главата и по описания по-горе начин опипайте дясната гърда с помощта на лявата ръка.

Преглед при лекар-хирург

Желателно е да се осъществява един път годишно, след навършване на 35-годишна възраст. Прегледа включва обстойно наблюдение и опипване на гърдата и проверка на лимфните възли в областта на подмишниците. При жени, които попадат в т.нар. рискова група се налага прегледите да бъдет извършвани по-често.

Мамографско изследване

Рентгеновата снимка на гърдата помага да се открият начални изменения, които не се напипват при преглед и обхождане с ръка.

Биопсия на млечната жлеза

За потвърждаване или отхвърляне на диагнозата за рак на гърдата е необходимо да се проведат лабораторни изследвания на материала от биопсията. Отриването н атуморното образувание в ранен стадии значително увеличава шанса за благоприятен изход при адекватно проведено лечение.


Подобни статии:

Как да се предпазим от варикоза?
Кога се възнобновяват опитите за бебе след спонтанен аборт
Имате болки в гърдата? На какво може да се дължи?

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·