Едно от най-често срещаните заболявания на стомашно-чревния тракт е колит. Голям процент от хората в трудоспособна възраст се оплакват системно от стомашни неразположения, болки, газове, подуване на стомаха и дискомфорт. При съмнения за колит, язва или гастрит е наложително да се посети лекуващия лекар, защото състоянието може рязко да се влоши.

Колит е възпаление на лигавицата на дебелото черво, протича с болезнени симптоми като болки в стомаха, киселини, липса на апетит, повишена температура и реагира остро на определени храни, подправки и напитки. Има два вида колит – остър и хроничен.

Острият колит се характеризира със силни болки и спазми в коремната област, запек или диария, треска и потене, повишаване на телесната температура. Това стомашно заболяване се причинява от бактерии, инфекции, хранителни злоупотреби, системно преяждане и др. Прилага се медикаментозно лечение и подходяща диета.

колитДругият вид е хроничен колит, той е по-рядко срещан, но също толкова болезнен. Характеризира се с тъпи стомашни болки, газове, спазми, запек или диария, тежест и напрежение особено преди изхождане. Прилага се диета и при необходимост се приемат болкоуспокояващи и антибактериални лекарства.

Оплакващите се от колит трябва да спазват точно хранителния си режим и да ограничават храните, които дразнят стомаха, силните и пикантни подправки, лютивото, алкохола, кафетата, солените и прекалено сладки храни, чесъна и лука.

Нервните неразположения, стреса и напрегнатото ежедневие, безпокойството и тревогите също могат да причинят колит, смятат лекарите. Здравословното хранене, избягването на лютиви, пикантни и пържени храни, ограничаването на солта и захарта в рамките на нормалното, добрата физическа форма със сигурност ще ни предпазят от колит.

Подобни статии:

Бързо излекуване от малария с хининов сулфат
Депресия - лечение
Рахит – признаци и лечение

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·