Миастения гравис – лечение и симптоми

Миастенията е автоимунно заболяване, което се характеризира с мускулна слабост, вследствие на нарушение в проводимостта на нервни импулси към мускулните клетки. На практика нервните клетки и мозъка не са засегнати.
За всяко едно движение, което извършва нашето тяло отговарят определена група мускули. За да се съкрати даден мускул, командата трябва да бъде предадена от главния мозък по моторните неврони и да достигне до мускула.

гърди

От окончанията на моторните неврони се отделя ацетилхолин, който преминава към мускулните клетки и там се свързва със специални рецептори. По този начин се осъществява предаването на нервен импулс към мускулна клетка. При автоимунното заболяване броят на рецепторите (ацетилхолинови) е намален. Причината се дължи на нарушената активност на имунната система на човешкия организъм. Тя произвежда антитела срещу ацетилхолиновите рецептори, като по този начин ги разрушава.

Поради тази причина миастенията се определя като автоимунно заболяване, заболяване, при което защитните сили на организма произвеждат антитела срещу собствените белтъци. На основата на тези знания за заболяването се градят и съвременните методи за лечението му.

При повечето болни се наблюдава увеличение на тимусната жлеза, която не се развива до злокачествено туморно образувание. Ролята на тимусната жлеза не е ясна при конкретното заболяване, но нейното отстраняване води до подобряване на общото състоянието на болния.

Лечението на миастения гравис основно включва отстранване на тимуса. Методът се прилага в зависимост от тежестта и давността на заболяването, както и от възрастта на болния. При внимателна преценка на ситуациата и верен подход към всеки, може да се постигне нормален жизнен комфорт.

При една част от болните (близо 1/3) след отстраняване на тимусната жлеза се постига значително подобрение. Оплакванията намаляват, а след определен период от време – напълно изчезват.

Плазмафереза – безопасен метод, който се прилага с лечебна цел. Скъп и сложен метод, който ограничава честото му приложение в практиката. Прилага се единствено при болни в миастенна криза и такива, които не се повлияват от горепосочените лечебни методи.

 

Подобни статии:

Синдром на Сьогрен
Най-добрият HGH продукт
Реактивен артрит - симптоми и лечение

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·