Глисти при децата – лечение и симптоми

На пръв поглед глистите не са толкова сериозен проблем. Но се оказва, че е само на пръв поглед. Защото лекарите знаят, че с глисти могат да се заразят не само децата, но и големите хора.

Глисти 1/2 част – заразяване, симптоми и лечение

Глисти 2/2 част

Глисти при децата са известни с наименованието аскарис лумбрикоидеус. Това е широко разпространен паразит, който битува в тънките черва на човека. Паразитът може да се появи при хора от всички възрасти, но най-често се среща при децата, което автоматично го превръща и в типично детско заболяване.

Глистите са с вретеновидна удължена форма, заострена в краищата. Женският аскарис достига размери до 6 мм, а мъжкият – 20 см.  Аскарис лумбрикоидеус се размножава много бързо. За 24 часа женският глист снася 200000 яйца, които се отделят с изпражненията.

Ларвата се развива в почвата при наличието на оптимална температура, влага и кислород. Благоприятната температура за развитие на яйцата на е 13-27 С. От температурата зависи и степента на развитие на яйцата. При температура 25С аскариса може да достигне степен на зрялост за 15 дни, докато при ниски температури 12С или 15С зрялостта на паразита настъпва след 45 дни. Яйцата на аскариса могат да загинат при висока температура (над 50С) или под въздействието на пряка слънчева светлина.

Заразяване с детски глисти

Обичайно човек се заразява с аскарис лумбрикоидеус след контакт с почва, която съдържа яйца на паразита или при несъблюдаване на елементарни правила за лична хигиена. Попадайки в червата на човека, яйцата се излюпват. Възрастните аскариси могат да живеят в тънките черва при анаеробни условия. Личинките виреят при наличието на кислород и развитието им се осъществява в белите дробове. Съществува опасност от сериозно увреждане, ако достигнат до черния дроб. В белите дробове личинките се хранят с червени кръвни клетки и размерът им значително се увеличава. Тяхното придвижване се осъществява през бронхи, трахея и гълтач. Глистите достигат до тънките черва. След 60 дни достигат до полова зрялост, след което започват да снасят яйца. Пълният цикъл на развитие на аскарис лумбрикоидеус, т.е. достигане на неговата пълна зрялост, трае от 8 до 16 седмици.

Присъствието на аскарис лумбрикоидеус в червата на човека може да предизвика тяхното запушване. Там те се хранят с чревно съдържимо и слуз, но могат да поглъщат и кръв.

Паразитът живее средно до 15 месеца. Наличието на аскарис в червата, може да доведе до заболяване, познато като аскаридоза. Степента на болестното състояние зависи от степента на инвазия.

В зависимост от фазата на заболяването могат да се наблюдават епилептични припадъци, главоболие, загуба на гласа. Глистите могат да причинят запушване на жлъчните пътища и на панкреасния канал. Могат да проникнат във влагалището, перитонеалната кухина, средното ухо, синусите…

Болните се оплакват от липса на апетит, коремни болки, гадене и повръщане. Могат да станат неспокойни и раздразнителни.

Лечение на глисти при децата

Приемат се противопаразитни препарати по схема. Лечението, както и хода на оздравителния процес, изцяло се провежда под наблюдението на лекар-хелминтолог.

Профилактика при глисти

Профилактиката на заболяването се състои в съблюдаване на строга лична хигиена.

Народна рецепта

Сутрин преди закуска изяждайте по 5-6 белени тиквени семки.

Още информация за глисти

Подобни статии:

Най-доброто лечение за хемороиди
Ешерихия коли (Escherichia coli) – няколко практични съвети срещу заразяване
Язва на стомаха

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·