Гъбички – лечение и симптоми

Нуждаем ли се от незабавна консултация със специалист?

Обърнете се незабавно към специалист, ако:

- ако гъбичките не отшумят за 30 дни;

- ако се появи гной по разранените места;

- ако вдигате температура;

- ако по краката ви се появят подутини и отоци…

Някои по-тежки случаи могат да се нуждаят от по-специфично лечение.

Лечение на гъбички

Гъбичките се повлияват благоприятно от препарати, познати като азоли. Трябва да се внимава гъбичната инфекция по ноктите да не се задълбочи.

Когато болестта е в напреднала фаза и не са взети адекватни мерки, помогат само силно действащи лекарства. При такива случай тяхното приложение е належащо и оправдано.

Друг е случаят, когато са засегнати участъци от кожата и ноктите. Тогава може да се използват противогъбични средства за локално приложение.

При назначаването на лекарства, лекарят задължително трябва да се съобрази със състоянието на ендокринната система на болния, както и с моментния статус на имунната му система. Важно е да се отчете кръвообръщението на тъканите и степента на потене. И не на последно място – с максимална точност да се определи вида на гъбичките. Някои препарати се приемат орално, а други се нанасят върху поразените участъци( върху кожата или по ноктите). Най-ефективен си остава оралния прием на таблетки. С него се постига гарантиран резултат –  избавяне от микозата в 95% от случаите.

Много от препаратите за орално приложение имат редица странични въздействия. Нанасят поражения на черния дроб, стомаха и червата. Много от тях не се препоръчват да бъдат приемани от деца и бременни жени. Не могат да се приемат паралелно и с други медикаменти.

Най-безобидни се оказват противогъбичните средства за локално приложение. Изискването е да се прилагат по-продължително време.

 

Кожните микози са с продължителност от 15 до 30 дни, докато гъбичките по ноктите са по-упорити и заболяването може да трае няколко месеца. При по-тежка форма на гъбична инфекция, като например случай на поразяване на цялата нокътна плочка, посочените медикаменти не са в състояние да надвият инфекцията.

В продължение на месец, след приключване на интензивното лечение, ноктите на краката се мажат с йодов разтвор (2%). Това е начин за предпазване от повторно инфектиране. Предотвратяването на повторна зараза изисква периодичната консултацията с лекар е, както и съблюдаване на строги хигиенни правила.

 

Как се разпространява заразата?

Източници на гъбички могат да бъдат:

 • Непосредствен контакт със заразен човек – обувки, дрехи, тоалетни принадлежности..;
 • Предмети от бита – килими, кърпи за общо ползване, несесер за маникър и педикюр;
 • Недобре измити и подсушени крака;
 • Прекомерно изпотяване или прекалено суха кожа на краката;
 • Носене на тесни затворени обувки…

Хора, страдащи от симптома „плоски крака“, страдат по-често от гъбична инфекция.

Необходимо ли е да се спазва диета при гъбично заболяване?

Диетата е задължителна при хора с гъбично заболяване. Храната, която консумира болния, трябва да е богата на сяра, желязо и витамини от група „В“. Препоръчително е да се увеличи и приемът на хранителни добавки.

Лечение и облекчаване на симптомите при гъбички

 • Чесън – в продължение на 2-3 дни носете накълцаният чесън в обувките;
 • Противогъбична пудра – пудрете краката по 2-3 пъти на ден;
 • Равни части вода и оцет – обливайте краката всекидневно с равни части оцет и вода;
 • Нерафинирано слънчогледово олио или зехтин – подсушете и намажете поразените участъци;
 • Готварска сол – 2 ч.л. готварска сол се разтваря в 1 л. топла вода. Краката се киснат всекидневно в продължение 10 минути до пълно излекуване;
 • Масло от чаено дърво – 15-20 капки масло се разтварят в 2 л. вода. Правят се бани на краката по 3 пъти на ден в продължение на 15 минути;
 • Смирна или лавандула – втрийте маслото от смирна или лавандула и оставете да действа през нощта;
 • Маслинови листа – естествен лек при инфекции…

Подобни статии:

Атопичен дерматит - симптоми и лечение
Херпесите се обострят през пролетта
Абсцес – лечение, причини и симптоми

Подобни статии


Остави коментар

© 2010 Bolestite.com ·