Гъбички  - лечение и народна медицина

За да се избетне рецидив на гъбичките, нужно е по време на лечение, да не се носят едни и същи обувки. Тъй като за мнозина периодичното закупуване на нови обувки е финансово непосилна задача, могат да прибягнат към щателно почистване на вътрешността на обувките с разтвор от топла вода и оцет. След тази процедура, обувките се излагат на открито и проветриво място. Процедурата се повтаря в продължение на два месеца, докато заболяването окончателно отзвучи. Чорапите се подменят ежедневно, а употребените се перат с гореща вода, след което се изплакват в оцетен разтвор. Препоръчително е по време на лечение да се носят памучни чорапи.

Вечер преди лягане киснете краката в гореща вода, след което много добре ги подсушете. Веднъж седмично изрязвайте мъртвия нокът. Ако ноктите са твърди, изрежете ги с помощта на специални клещи, или ги изпилете с пиличка за нокти. Тази манипулация е належаща, тъй като трябва да се подсигури безпрепятственото израстване на здравия нокът.
Понякога се налага порязаните нокти да се отстранят хирургично, но може да се положат усилия те да бъдат съхранени, докато се провежда лечение.

Гъбички

Гъбички

Грижа за ноктите по време на лечение

Киснете ноктите в:

  • Гореща вода и сапун;
  • Гореща вода и разтворен домашен сапун;
  • Концентрирана отвара от дъбова кора;
  • Отвара от сляно и добре сварено кафе;
  • Отвара от черна ряпа (ряпата се нарязва на парчета, заедно с кората, и се вари в продължение на 35-40 минути);
  • Отвара от пъпки на топола;
  • Отвара от змийско мляко;
  • Отвара от пелин (колкото по-концентрирана, толкова по-добре се отразява на заболелите нокти);
  • Разтвор от калиев перманганат (бледорозов на цвят)…

 

 

 

Лечение на гъбички

Гъбичното заболяване по ноктите е упорито и коварно заболяване, което причинява редица неудобства. Противогъбичните препарати, които се предлагат в аптеката, са ефикасни донякъде, но в последствие заболяването може да се появи отново. Могат да бъдат намерени във всяка аптека. Препаратите са известни и широкоразпространени, например: Клотримазол, Низорал, Ламизил… Могат да бъдат закупени и без рецепта. Нанасят се всяка вечер върху поразения участък до постигане на пълно излекуване.

Народната медицина срещу гъбички

Може да си приготви мехлем от прясно яйце, оцет и краве масло. Прясното яйце се слага в оцет, докато изцяло бъде покрито. Държи се две денонощия, след което яйцето се изважда и към него се прибавя 50 гр. чисто краве масло. Сместа се съхранява в бурканче и се поставя в хладилник. Част от тази смес се поставя в празното пространство под нокътя. С така приготвената смес, ноктите се мажат по-често, отколкото с медицинските препарати.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии:

Атопичен дерматит - симптоми и лечение
Акне - причини и видове
Оплешивяването намалява риска от рак

Подобни статии


Остави коментар

© 2011 Bolestite.com ·